Ventilatie in huis, waarom en hoe?

Mike avatar

Mike op 16-09-2015

Goede ventilatie binnen uw woning is uitermate belangrijk. Zonder goede ventilatie krijgt u last van muffe geurtjes en het is ook nog eens erg ongezond. Voorkom nare geurtjes en ernstige gezondheidsproblemen door uw woning goed te ventileren. In dit artikel vertellen we hoe.

Ventilatierooster

Ventilatie

U kunt uw woning op verschillende manieren ventileren, maar het draai-kiep-raam en het ventilatierooster zijn toch wel de bekendste manieren om de ventilatie binnen uw woning te verzorgen. Een ventilatierooster draagt zorg voor een optimale luchtkwaliteit en vochthuishouding. Het rooster kan in een vast raam worden geplaatst, maar tevens in combinatie met een draaikiepraam. Het ventilatierooster is een eenvoudig, maar effectief product; gleuf open en gleuf dicht. Niets meer, niets minder.

Niet iedere woning is overigens geschikt voor een ventilatierooster. Wanneer u aan een drukke doorgaande weg woont kan het ventilatierooster namelijk de geluiden van buiten door laten en zo kunt u hinder onder vinden van geluidsoverlast. Mocht dit het geval zijn kunt u het beste op zoek gaan naar ventilatieroosters met een geluiddempende werking.

Ventilatieroosters voor mijn woning

Wanneer u van plan bent om ventilatieroosters te plaatsen in uw woning is het van belang om te weten hoeveel meter aan ventilatieroosters u nodig heeft om de ruimte voldoende te ventileren. De ventilatiecapaciteit wordt uitgedrukt in dm³/s per meter. Dit houdt in dat een ventilatierooster met een ventilatiecapaciteit van 10 dm³/s per meter in totaal 10 vierkante meter kan ventileren. Wanneer u dus een kamer wilt ventileren van bijvoorbeeld 40 vierkante meter zult u ongeveer 4 meter aan ventilatieroosters aan moeten schaffen om een uitstekende ventilatie binnen de ruimte te kunnen garanderen.

De ventilatieroosters kunnen zoals eerder gezegd in combinatie met een draai-kiep-raam worden gebruikt, maar de roosters kunnen ook op andere wijzen worden geplaatst:

 • direct op het glas
 • op de tussenregel (kalfplaatsing)
 • op het kozijn
 • compacte kalfplaatsing (onzichtbaar)
 •  
  Een specialist kan u alles vertellen over ventilatieroosters welke het meest geschikt zijn voor uw persoonlijke situatie.

  Extra ventilatie tip!

  Besluit u ventilatieroosters te plaatsen en daarbij de hulp in te schakelen van een expert? Weet dan dat raam specialisten onderling behoorlijk kunnen verschillen qua prijs. In sommige gevallen kunt u eenvoudig tot wel 40% besparen op de kosten voor de betreffende specialist door simpelweg offertes te vergelijken. Vergelijken van verschillende beroepsprofessionals is dan ook een absolute aanrader!


  Laat een reactie achter, vinden we leuk!