Tocht in kozijnen tegen gaan

Mike avatar

Mike op 04-01-2016

Tocht in de woning is erg vervelend. De woning voelt koud aan en doordat u extra gaat stoken verliest u geld via de energierekening. Ontdek hoe u tocht in kozijnen het beste tegen gaat. Lees snel verder!

Tocht kozijnen

Tocht in de woning via de kozijnen tegen gaan

Vooral 's winters heeft menig woning er last van; tocht door kieren en spleten, vooral bij de kozijnen. Hierdoor verliest u veel warmte binnen de woning en gaat dit ten koste van het leefcomfort binnen uw woning. Er zijn gelukkig een aantal manieren om tocht in de kozijnen te voorkomen en tegen te gaan:

 • Isolatie
 • Tochtbestrijding
 •  

  Isoleren van de woning

  De beste optie om tocht via de kozijnen tegen te gaan is om de oude, versleten kozijnen te vervangen voor goed geïsoleerde exemplaren. Hiermee verhoogt u het wooncomfort binnen de woning en kiest u voor de meest duurzame optie. De investering verdient zich in de loop der tijd terug door een kleinere eindafrekening van de energiemaatschappij. De meest voorkomende glassoort om de isolatie in de woning te verbeteren is HR++ glas.

  Alternatief: voorzetramen

  Als u niet over voldoende budget beschikt om de kozijnen te vervangen en uit te laten rusten met hoogrendementsglas, zijn voorzetramen een goed alternatief. Hiermee behaalt u misschien niet de gewenste isolatiewaarde die u met goed geïsoleerde kozijnen en ramen wel zult behalen, maar door de extra laag glas zorgt u er op een budgetvriendelijke manier voor dat de woning extra geïsoleerd wordt.

  Tochtbestrijding

  Er zijn ook overige manieren om tocht tegen te gaan die niet zo ingrijpend zijn als alle kozijnen vervangen of voorzetramen gaan. Door te achterhalen waar de tocht vandaan komt kunt u met behulp van bijvoorbeeld tochtstrips of isolatiefolie rendement behalen en het wooncomfort verhogen binnen de woning.

  Tochtstrips

  Tochtstrips zijn simpele hulpmiddelen om de warmte in uw woning beter vast te houden. Bekijk in uw woning waar u de tochtstrips het beste kunt plaatsen. Veelal is dit op de kozijnen, de buitendeur en/of deuren naar koudere ruimtes (bijvoorbeeld de toegangsdeur naar de garage of bijkeuken).

  Isolatiefolie

  Isolatiefolie dankt zijn werking aan warmte weerkaatsing en de aluminiumachtige glimmende laag. Het is een ideale manier om het comfort binnen de woning te verhogen en op een duurzame manier te besparen op de energienota. Een specialist kan u helpen isolatiefolie aan te brengen binnen uw woning op plaatsen waar het meeste rendement te behalen valt.

  Veel voorkomende tochtplekken

  Plekken die binnen een woning bekend staan als tochtgevoelig - en vaak kieren en spleten bevatten - zijn:

 • De begane grond (meterkast, kruipruimte, brievenbus in de voordeur)
 • De gevel
 • De bovenste verdieping/zolder
 • Het dak
 •  
  Door deze plekken te controleren op tocht en uit te rusten met bijvoorbeeld isolatiemateriaal gaat u tocht tegen en verhoogt u het algemene wooncomfort binnen de woning.

  Extra tips tegen tocht binnen de woning

 • Gebruik uw hand of een aansteker om te ontdekken waar de tocht precies vandaan komt.
 • Isoleer zorgvuldig zodat kieren en spleten ook daadwerkelijk goed gedicht worden.
 • Maak niet alle kieren potdicht, maar zorg voor een evenwichtige balans zodat het isoleren van de woning niet ten koste gaat van de ventilatie van uw woning.
 • Win informatie in bij een isolatie-specialist. Vaklui kunnen u precies vertellen hoe u tocht het beste tegen kunt gaan in uw specifieke situatie en van welke isolatie methode u het beste gebruik kan maken.
 • Vergelijk meerdere isolatie specialisten om tot de beste prijs te komen. Onderling verschillen zij namelijk behoorlijk van prijs en door te vergelijken kan een besparing gemakkelijk oplopen tot wel 40%!
 •  


  Laat een reactie achter, vinden we leuk!