Stalen kozijnen: de voordelen

Mike avatar

Mike op 28-10-2015

Stalen kozijnen hebben tal van goede eigenschappen. Zo zijn ze bijvoorbeeld bijzonder sterk en zeer duurzaam. Ontdek snel alle voordelen van stalen kozijnen. Lees verder!

stalen kozijnen

Stalen kozijnen in de 20ste eeuw

Stalen kozijnen zijn niet zo populair meer als tot aan halverwege de vorige eeuw. Vooral de rijken der aarden lieten stalen kozijnen plaatsen in hun exclusieve huizen. Kunststof kozijnen bestonden toentertijd immers nog niet en houten kozijnen zijn veel minder duurzaam dan stalen kozijnen. Houten kozijnen hadden bijvoorbeeld een levensduur van 10 tot 15 jaar, maar de stalen kozijnen konden gemakkelijk 50 jaar mee. Vandaag de dag zijn stalen kozijnen minder gebruikelijk, waarschijnlijk vanwege het relatief hoge kostenplaatje in vergelijking met kunststof kozijnen of houten kozijnen.

Voor- en nadelen van stalen kozijnen

Om met het slechte nieuws te beginnen: stalen kozijnen zijn duurder dan houten-, kunststof- en aluminium kozijnen. Dit komt vanwege de grotere vraag naar de overige kozijnen en het feit dat stalen kozijnen meestal op maat worden gemaakt. Ook het plaatsen van stalen kozijnen zal vrijwel altijd door een professional gedaan moeten worden.

Aan de andere kant hebben stalen kozijnen erg veel voordelen.

Onderhoudsarm
Ze zijn zeer onderhoudsarm. Eenmaal per jaar reinigen met een zeem of natte doek volstaat. Gebruik bij stalen kozijnen overigens geen schuurmiddelen, schuursponsjes, chloor en andere vormen van zuur. Deze kunnen het staal namelijk beschadigen.

Krachtig
Stalen kozijnen zijn zeer krachtig. Grote raampartijen kunnen moeiteloos gedragen worden door de stalen constructie, zelfs met de smalle profielen en voor een hele lange tijd. De levensduur van stalen kozijnen kan de levensduur van kunststof kozijnen met gemak overtreffen. Meer dan 50 jaar genieten van de stalen kozijnen is eerder regel, dan uitzondering.

Brandwerend
Qua brandwerendheid zijn stalen kozijnen de nummer één van alle beschikbare materialen. Kozijnen van staal zorgen minimaal voor 60 minuten brandwerendheid. Daarnaast zijn ze ook nog eens zeer geschikt om inbrekers buiten de deur te houden.

Isoleren
Met de isolatie ging het in het verleden mis met stalen kozijnen. Staal is immers een perfecte geleider en voert warmte en kou gemakkelijk door. De techniek heeft daar intussen oplossingen voor gedacht. Zo wordt er bijvoorbeeld gewerkt met luchtkamers, koudebrugonderbrekingen en isolerend materiaal in de stalen kozijnen. De zinklaag helpt daarnaast bij het trotseren van alle weersomstandigheden. Stalen kozijnen zonder isolatie worden momenteel enkel nog binnenshuis geplaatst.

Unieke uitstraling!
Een laatste eigenschap kan zowel een voordeel als een nadeel zijn, want over smaak valt immers niet te twisten. De unieke uitstraling die stalen kozijnen hebben kan aantrekken, maar ook afstoten. Het is maar net wat uw persoonlijk smaak en de huidige stijl binnen uw woning is.

Besparen op stalen kozijnen

De aanschaf van stalen kozijnen is prijzig en dan is het fijn als u op een andere manier geld kunt besparen. Dit kan vrij eenvoudig op de installatiekosten. Stalen kozijnen zult u door een professional moeten laten plaatsen en dan is het goed om te weten dat de prijzen onderling behoorlijk kunnen verschillen. Door te vergelijken en aan de hand van die vergelijking uw vakman te kiezen kunt u flink besparen op de installatiekosten. In sommige gevallen kan deze besparing oplopen tot wel 40 procent!


Laat een reactie achter, vinden we leuk!