Glas voor een raam, welke soorten zijn er eigenlijk?

Mike avatar

Mike op 05-11-2014

Ramen, we hebben ze allemaal in huis. Het glas dat in het raamwerk geplaatst is zorgt ervoor dat licht onze woningen binnen kan komen en ook dat we een mooi uitzicht naar buiten hebben. Een raam, ook wel ruit genoemd, is in principe verkrijgbaar met verschillende soorten glas. We bespreken in dit artikel de meeste voorkomende soorten glas.

soorten glas

Meest voorkomende glassoorten voor ramen

  • Floatglas: dit type glas zien we het meest om ons heen. Het is vlak en geheel blank en kan in diverse diktes worden geleverd.
  • Figuurglas: dit type glas is, zo als de naam al zegt, bedrukt met een of meerdere figuren. Het gesmolten glas wordt vanuit de ovens onder grote rollers doorgehaald. In deze rollers is dan een bepaald figuur verwerkt, op deze manier wordt het glas bedrukt.
  • Draadglas: bij dit type glas worden er met behulp van een wals draden door het glasmengsel geperst. Bij een eventuele breuk zorgen deze draden er voor dat het glas bij elkaar wordt gehouden, hierdoor is draadglas prima geschikt als veiligheidsglas.
  • Spiegelglas: dit type glas wordt aan beide kanten gepolijst en geslepen, hierdoor wordt het glas extra glad en zal daardoor ook extra spiegelen.
  • Opalineglas: dit type glas is te herkennen aan een zeer heldere blanke onderlaag met daar overheen een zogenaamde opaal witte dunne toplaag. Het glas verdeelt het licht zeer gelijkmatig waardoor het er bijna schaduwloos doorheen straalt. Hierdoor heeft het de eigenschap dat het de sfeer van de omgeving subtiel kan opnemen en weerspiegelen.
  • Ontspiegeld glas: bij dit type glas wordt een speciale behandeling toegepast, waardoor de schittering in het glas wordt tegengegaan. Hierdoor zit er in het uiteindelijke glas vrijwel geen spiegeling meer.
  • Gekleurd glas: hierbij wordt het glas van een gekleurde laklaag voorzien dat tijdens het harden in het glas wordt opgenomen, hierdoor krijgt het glas dus een kleurtje.

Isolatieglas
Naast het uiterlijk van een raam, is het ook van belang om te kijken naar de isolatiewaarde ervan. Zo zult u bij gebruik van enkelvoudige ramen meer energie in huis verbruiken doordat de warmte in huis sneller door de ruit naar buiten verdwijnt. Het is dus aan te raden om te kiezen voor goed isolerende ramen, naast dat u hiermee kosten bespaart bent u op deze manier ook nog eens meer milieu bewust bezig. Ook blijft in warmere perioden de warmte beter buiten, waardoor het binnen aangenamer en koeler blijft.

Op zoek naar ramen of behoefte aan meer informatie over glas?

We raden u dan aan om meerdere offertes aan te vragen bij diverse raam leveranciers. Zo kunt u aanzienlijk op kosten besparen en daarnaast ook eenvoudig kiezen voor de raamleverancier met de voor u beste prijs-kwaliteit verhouding. Vergelijk hier geheel gratis en vrijblijvend meerdere offertes van raam leveranciers binnen uw regio!

vergelijk nu


Laat een reactie achter, vinden we leuk!