Gelaagd glas: veiligheidsglas
In woningen wordt steeds meer gebruik gemaakt van glas en ook de oppervlakten worden alsmaar groter. Logisch, want glas in je woning biedt voordelen: het ziet er mooi uit, de woning is lichter en de temperatuur in de woning is aangenamer. Toch is het zo dat dit (indirect) een onveilige situatie oplevert.
In het geval van glasbreuk kunnen bij gewoon glas ernstige lichamelijke verwondingen ontstaan door de scherven en openingen in het glas. De veilige en fijn woonomgeving verandert in dat geval plotseling in een zeer onveilige woonomgeving. Gelaagd glas, ook wel veiligheidsglas genoemd, biedt de oplossing.
Gelaagd glas - veiligheidsglas
Bij gelaagd glas is de kans op lichamelijk letsel minimaal. Tussen het glas wordt namelijk PVB folies gelamineerd waardoor bij een breuk bij gelaagd glas geen gevaarlijke scherven ontstaan. Door toevoeging van meerdere lagen folies en glasbladen wordt het glas een steeds betere bescherming en kan het zelfs ondoordringbaar worden.
Veiligheidsglas is dan ook verkrijgbaar in diverse klassen welke zijn vastgelegd in een norm+ de EN356. Voor woningen gelden de volgende klassen:
- P2A/P3A: standaard inbraakwerende glazen
- P4A: zwaar inbraakwerende glazen
- P5A: extra zwaar inbraakwerende beglazing
De zwaardere klassen zien we bij particuliere woningen niet veel terug. Deze worden vooral gebruikt bij beveiliging van belangrijke personen of objecten. Beglazing in de zwaardere klassen biedt bescherming tegen aanvallen met bijvoorbeeld een stootwapen. Beglazing in de hoogste klassen biedt zelfs bescherming tegen vuurwapens. Dit soort glas tref je bij bijvoorbeeld juwelierszaken, banken en benzinestations.
Gelaagd glas is verkrijgbaar in enkel, als dubbelglas (HR+ glas). Alle soorten veiligheidsglas zijn dan ook prima te combineren met isolerend dubbelglas of HR++ beglazing.
Gelaagd glas laten installeren
Gelaagd glas wordt vrijwel altijd door een professional geplaatst en daarbij is het goed om te weten dat specialisten onderling verschillende tarieven hanteren voor hun diensten.
Wanneer je (gelaagde) beglazing wilt laten installeren door een vakman doe je er wijs aan om meerdere firma's met elkaar te vergelijken voordat je een definitieve keuze maakt. Zo verzeker je jezelf namelijk altijd van de laagste installatieprijs. In veel gevallen bespaar je daarmee aanzienlijk en in sommige gevallen zelfs tot wel 40% van de totale kosten.
Altijd doen dus als je beglazing laat plaatsen door een vakman!