Diverse soorten kozijn materialen

Mike avatar

Mike op 02-11-2015

Kozijnen zijn er in tal van kleuren, maten en soorten. Welk soort kozijn is het meest interessant voor uw situatie en wat zijn de voor- en nadelen? Ontdek in dit artikel alles over kozijnen soorten.

Soorten raamkozijnen

Functie van kozijnen

Kozijnen zijn er in verschillende soorten, maar ze hebben allemaal dezelfde functie: ze houden de ramen en ruiten op hun plaats en zorgen ervoor dat licht en lucht binnen kunnen treden in uw woning.

Soorten kozijnen

Als u nieuwe kozijnen overweegt voor uw woning is het raadzaam om goed na te denken over het soort kozijnen wat het beste bij uw woonsituatie past. Niet alleen de stijl van de kozijnen is belangrijk, maar bijvoorbeeld ook de duurzaamheid en het eventuele onderhoud wat u zult hebben aan de kozijnen.

De soorten kozijnen en hun belangrijkste eigenschappen:

 • Kunststof kozijnen: Onderhoudsarm, goede isolatie, relatief goedkoop.
 • Aluminium kozijnen: Sterk, kan grote raampartijen dragen, onderhoudsarm, relatief duur.
 • Houten kozijnen: Lange levensduur, bewerkbaar en dus te personaliseren, vraagt regelmatig onderhoud.
 • Stalen kozijnen: Zeer sterk, kan grote ruiten dragen, onderhoudsarm, relatief duur.
 • Nieuwe kozijnen, nieuwe ramen, betere isolatie

  Vaak vervangen mensen zowel de kozijnen, als de ruiten en het raamwerk tegelijkertijd. Vaak biedt dit interessante opties bij het plaatsen en geldt er een ander tarief dan wanneer u alles afzonderlijk zou vervangen.

  Alles in een keer vervangen brengt ook de mogelijkheid met zich mee om uw woning beter te isoleren waardoor u na verloop van tijd kunt besparen op de energierekening. Alle soorten kozijnen zijn inmiddels geschikt om speciaal isolatieglas te herbergen.

  Extra tip bij nieuwe kozijnen

  De verschillende soorten kozijnen verschillen al behoorlijk qua prijs als het om materiaalkeuze gaat, maar u kunt bij het plaatsen van de nieuwe kozijnen nog eens extra besparen. Net als verschil in prijs qua materiaal is er ook verschil in prijs qua vakman. Onderlinge prijzen lopen behoorlijk uiteen en door verschillende experts met elkaar te vergelijken kunt u al snel flink besparen.

  Een besparing tot wel 40% op de installatiekosten is eerder regel, dan uitzondering.


  Laat een reactie achter, vinden we leuk!